Vaihtoehtorock

Vaihtoehtorockiksi kutsutaan tyylisuuntaa, joka syntyi 1980-luvulla ja joka nautti suurinta suosiotaan 1990-luvulla. 1980-luvulla syntyi joukko yhtyeitä, joiden tyyli ei sopinut mihinkään valtavirran musiikkityyleistä. Yhtyeiden musiikissa yhdistyivät lukuisat eri tyylit kuten indie, punk, uusi aalto, shoegazing ja rock. Vielä 1980-luvulla monen vaihtoehtorockia soittaneen yhtyeen pohjana kuultiin punkrockia kun taas kohti 1990-lukua liikuttaessa vaihtoehtorockiin tuli osaksi monia muita suuntauksia.

Monen vaihtoehtobändin juuret lepäävät folkissa, reggaessa ja jazzissa ja vahvasti 1960-luvun bändien luomassa musiikillisessa ilmapiirissä. 1980-luvun kuuluisimpiin vaihtoehtoyhtyeihin voidaan lukea ainakin R.E.M, Talking Heads, Sonic Youth, The Replacements, Hüsker Dü, Depeche Mode, The Cure ja Radioheads. Suomessa suuntaus ei saanut juurikaan jalansijaa 1980-luvulla mutta musiikillisesti ainakin Radiopuhelimet ja Nights of Iguana voidaan laskea samaan musiikkityyliin. Useat yhtyeistä kieltäytyivät solmimasta musiikkisopimuksia suurien levy-yhtiöiden kanssa ja pysyttelivät pienien yritysten alaisuudessa. Se osaltaan esti monien nousun suurten massojen tietoisuuteen.

1990-luvulla vaihtoehtorock alkoi menettää erikoisasemaansa ja siitä tuli osa valtavirtaa. Aiemmin vain marginaaliryhmän suuntauksena pidetty grunge vakiinnutti asemansa populaarikulttuurissa. Seuraavalla vuosikymmenellä vaihtoehtomusiikki tuli osaksi muita tyylisuuntia kun pienempien ja tuntemattomampien ryhmien musiikki teki tulemisen internetin kautta. Nykyisin vaihtoehtorockin määritteleminen onkin melko hankalaa, sillä jokaisella lajilla on kannattajia ja erilaisten bändien esilletulo on yhä helpompaa.