The Beatles

Englannin Liverpoolissa vuonna 1960 perustettu kokoonpano käsitti John Lennonin, Paul McCartneyn, George Harrison ja Ringo Starrin. Alunperin musiikki pohjautui Skiffleen, beatiin ja 50-luvun perinteiseen rock’n’rolliin. Myöhemmin vaikutteita otettiin monista muistakin tyyleistä kuten hard rockista, psykestä, intialaisesta musiikista ja poballaadeista.

Beatles toi musiikkiin modernimman otteen useisiin musiikkityyleihin nähden ja nosti suosion ennennäkemättömiin mittoihin. Sen myötä alettiinkin puhua Beatlemaniasta. Yhtyeen ensimmäinen hitti Englannissa oli Love Me Do vuonna 1962, jolloin yhtyeen suosio oli jo korkealla kotimaassa. Muutaman vuoden päästä Beatles oli tunnettu jo kansainvälisesti ja yhtyettä pidetäänkin Englantilaisen musiikkiaallon lippulaivana.

Vuodesta 1965 eteenpäin yhtye tuotti hittejä ja myi kiihtyvässä tahdissa albumeita, kuten Rubber Soul, Revolver, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, The Beatles ja Abbey Road. Yhtye hajosi 1970 mutta sen jälkeenkin myytti nimeltä Beatles on myynyt albumeita ja lukuisia fanituotteita.

Jäsenistä elossa ovat vielä McCartney ja Starr, jotka ovat molemmat olleet yhtyeen hajoamisen jälkeenkin aktiivisia musiikkirintamalla. Lennon ammuttiin vuonna 1980 ja Harrison menehtyi keuhkosyöpään vuonna 2001.

The Beatles on kiistatta Englannin eniten levyjä myynyt bändi ja sillä on ollut eniten listahittejä maan Billboard listauksessa. Beatles oli aikansa supertähti, jonka ennennäkemätön suosio ja hysteria oli uusi asia musiikkipiireissä. Yhtyeen tv-esiintymiset keräsivät miljoonia ihmisiä vastaanottimien äärelle ja yhtyeen liikkuminen aiheutti joukkohysteriaa ja massojen vyörymisiä keikkapaikoilla ja lentokentillä.