Santana

Santana yhtye perustettiin vuonna 1960 Kaliforniassa. Alussa se kulki nimellä Carlos Santana Blues Band, mutta pian nimi vakiintui Santanaksi. Nimensäkin mukaisesti yhtyeen ehdoton johtohahmo ja henki oli alusta asti meksikolaistaustainen laulaja ja kitaristi Carlos Santana. Santana eli kulta-aikaansa 1970-luvulla, jolloin yhtyeen musiikissa oli kuultavissa vahva latinolaisvaikute. Seuraavalla vuosikymmenellä suosio hiipui, mutta viime vuosina Santana on taas nostanut suosiotaan. Santana on kahminut uransa aikana kahdeksan Grammy palkintoa ja kolme Latin Grammy palkintoa. Se on myynyt levyjä noin 90 miljoonaa, mikä tekee siitä yhden kaikkien aikojen menestyneimmistä musiikkiryhmistä.

Yhtyeen ensimmäinen albumi nousi rakettimaiseen suosioon ja teki Santanasta maailmankuulun hetkessä. Bändin tunnetuimpana kappaleena pidetään Black Magic Womania. Kappale lohkaistiin yhtyeen tunnetuimmalta albumilta Abraxasilta, joka ilmestyi vuonna 1970. Samaisen albumin Oye Como Va nousi Black Magic Womanin rinnalla Santanan klassikkobiisien joukkoon.

Santanassa on ollut lukuisia lyhytaikaisia jäseniä ja yhtyeen jäsenien välillä on nähty välienselvittelyitä, joiden tuloksena jopa Carlos Santana on erotettu lyhyeksi ajaksi. Alkuperäisiin jäseniin kuuluivat Carlos Santana, Marcus Malone, David Brown ja Greg Rolie. Eri jäsenet ovat vuosien varrella tuoneet bändin musiikkiin erilaisia vaikutteita ja sen alunperin vahvasti latinovaikutteinen tyyli on saanut funkimaisempia ja rokkimaisempia piirteitä. Ajoittain on nähty myös jazzahtavampi Santana.

2000-luvun taitteessa yhtye eli uutta tulemistaan, kun siltä ilmestyivät levyt Supernatural ja Shaman. Kyseisillä julkaisuilla esiintyi joukko vierailevia artisteja kuten Eric Clapton, Kirk Hammet ja Everlast.