R.E.M.

Amerikkalainen rockbändi R.E.M perustettiin vuonna 1980 Yhdysvalloissa, Georgiassa. Se kuuluu ensimmäisiin suosioon nousseisiin vaihtoehtorock bändeihin. Kokoonpanoon kuului Michael Stipe, Peter Buck, Mike Mills ja Bill Berry. R.E.M keräsi huomiota erikoisilla kitarasoundeilla ja Michael Stipen epäpuhtailla vokaaliosuuksilla. Se julkaisi ensimmäisen sinkkunsa, joka kantoi nimeä Radio Free Europe, vuonna 1981. Sinkun julkaisi riippumaton, yksityinen levy-yhtiö Hi-Tone.

Vuonna 1983 yhtyeeltä ilmestyi ensimmäinen debyyttialbumi Murmur, joka sai kriitikoilta paljon kiitosta. Vuoteen 1987 asti R.E.M nautti pienten piirien suosiosta. Hitiksi noussut sinkku The One I Love nosti yhtyeen suurempaan suosioon. Seuraavana vuonna yhtye teki sopimuksen suuren levy-yhtiön Warner Brosin kanssa.

Kun R.E.M kasvatti suosiotaan, tuli se myös entistä kantaaottavamaksi ympäristöasioissa. R.E.M ja erityisesti keulakuva Michael Stipe kampanjoivat näkyvästi myös ihmisoikeuksien ja naisten oikeuksien puolesta, bändi vaikutti myös poliittisesti omalla alueellaan Georgiassa. Vuonna 1991 julkaistu Out of Time ja 1992 julkaistu Automatic for People olivat molemmat myyntimenestyksiä ja edesauttoivat bändin nousua yhä lähemmäs valtavirtamusiikkia.

R.E.M:in musiikkiin tuli vuosien myötä vahvempia rock-vaikutteita. Albumit saivat kriitikoilta kiitosta, mutta viimeiseksi jäänyt julkaisu New Adventures in Hi-Fi ei menestynyt aiempien albumien tavoin kaupallisesti. Vuonna 1997 Bill Berry jätti bändin ja R.E.M jatkoi triona. Ristiriitainen vastaanotto kaupallisella ja kriitikoiden saralla sai bändin lopulta hajoamaan virallisesti vuonna 2011. R.E.M on yksi kaikkien aikojen eniten levyjä myyneitä yhtyeitä, kaikenkaikkiaan levyjä on myyty yli 85 miljoonaa.