Queen

Queen perustettiin vuonna 1970 Lontoossa. Alkuperäiseen kokoonpanoon kuului Freddie Mercury, Brian May, John Deacon ja Roger Taylor. Alkuaikona yhtyeen musiikki nojasi vahvasti progeen, hard rockiin ja heavymetalliin, mutta ajan kuluessa musiikkityyli kallistui vahvemmin kuuntelijaystävällisempään ja suosittuun popahtavan rockin ja stadionrockin suuntaan.

Yhtyeen ensimmäinen debyyttialbumi Queen 2 nosti bändin suosioon kotimaassaan Englannissa. Vuonna 1974 ilmestynyt Sheer Heart Attack ja seuraavana vuonna ilmestynyt A Night At The Opera tekivät Queenin tunnetuksi myös kansainvälisesti. Jälkimmäiseltä albumilta lohkaistu Bohemian Rhapsody on yksi kaikkien aikojen tunnetuimpia rock kappaleita ja se pysyi aikanaan Englannin sinkkulistan kärjessä kokonaiset yhdeksän viikkoa. Vuonna 1977 ilmestyneeltä albumilta News of the World muistetaan klassikoiksi nousseet kappaleet We Will Rock You ja We Are the Champions.

1980 –luvulla Queen oli yksi suurimpia ja suosituimpia stadionrock yhtyeitä, sinkku Another One Bites the Dust oli todellinen hitti ja vuoden 1985 esiintyminen Live Aid-konsertissa rankattiin yhdeksi legendaarisimmista lavaesiintymisistä. Vuonna 1988 yhtyeen solistin Freddie Mercuryn väsähtänyt olemus nosti epäilyn tähden sairastumisesta AIDS:iin. Elettin aikaa, jolloin moni tähti oli jo menehtynyt sairauteen. Bändi kuitenkin jatkoi kiivasta tahtiaan ja julkaisi albumit Miracle ja Innuendo. Huolimatta Mercuryn hauraasta olemuksesta, Queen jatkoi esiintymisiään.

Vuonna 1991 Mercury antoi tiedotteen sairasvuoteeltaan ja kertoi sairastavansa AIDS:ia. Vähän ilmoituksen jälkeen hän menehtyi sairauden komplikaatioihin. Viimeiseltä albumilta hitiksi noussut The Show Must Go On nousi listahitiksi ja monet vanhat hitit kipusivat uudelleen listoille. Yhtyeen May ja Taylor ovat jatkaneet ajoittaisia esiintymisiä erilaisilla kokoonpanoilla Mercuryn kuoleman ja Queen yhtyeen kuoppaamisen jälkeen.