Pink Floyd

Pink Floyd on yksi kaikkien aikojen suosituimmista rockyhtyeistä. Kyseinen englantilainen psykedeelirockin edelläkävijä on myynyt maailmanlaajuisesti yli 250 miljoonaa albumia ja sitä pidetään yhtenä rock-musiikin vaikutusvaltaisimmista yhtyeistä. Vuonna 1965 perustettu Pink Floyd hajosi basisti Roger Watersin erotessa siitä vuonna 1985, ja tämän jälkeen bändi on viettänyt lähinnä hiljaiseloa, julkaisten vain kaksi albumia.

Alkuvuosista

Alkuperäisessä kokoonpanossa soittivat laulaja ja kitaristi Syd Barrett, rumpali Nick Mason, basisti Roger Waters ja kosketinsoittaja Richard Wright. Esikoisalbumin bändi julkaisi vuonna 1967, jolloin myös laulaja-kitaristi David Gilmour liittyi yhtyeeseen. Syd Barrett kuitenkin jätettiin yhtyeen ulkopuolelle jo vuonna 1968 henkilökohtaisten syiden vuoksi, jolloin Roger Watersista tuli pääasiallinen laulujentekijä.

Maailmanlaajuiseen suosioon yhtye nousi albumillaan ”The Dark Side of the Moon”, joka julkaistiin vuonna 1973. Sitä pidetäänkin yhtyeen parhaana albumina. Albumi pysyi julkaisun jälkeen hurjat 741 viikkoa Billboardin listalla, tähän ei ole mikään muu artisti kyennyt vielä tähän päivään mennessäkään. Albumia on myyty arviolta 45 miljoonaa kappaletta ja sitä pidetään yhtenä rock-musiikin historian merkittävimmistä julkaisuista. Yhtyeen musiikkiin voit tutustua Pink Floydin virallisilla kotisivuilla.

Muut legendaariset julkaisut

Dark Side of the Moonin lisäksi yhtyeen arvostetuimpia julkaisuja ovat ”Wish You Were Here” ja ”The Wall”. Wish you Were Here julkaistiin vuonna 1975 ja sen suosituimpia kappaleita ovat ”Shine On Your Crazy Diamond” ja nimikkobiisi ”Wish You Were Here”, jotka kertovat yhtyeen entisestä jäsenestä Syd Barrettista. The Wall julkaistiin vuonna 1979 ja se myi Yhdysvalloissa hurjat 23 kertaa platinaa, eli 11,5 miljoonaa albumia. Rolling Stone -lehti valitsi The Wall albumin 87. parhaaksi albumiksi top 500-listallaan. Albumin tunnetuimpia kappaleita ovat ”Another Brick In The Wall” ja ”Comfortably Numb”.

Pink Floydin viimeisin esiintyminen tapahtui vuonna 2005 Lontoon Hyde Parkin Live 8 -konsertissa. Yhtye esiintyi sen legendaarisella kokoonpanolla Gilmour, Mason, Waters ja Wright. Uusia kiertueita tai albumeita ei ole kaavailtu.