Led Zeppelin

Led Zeppelin, yksi kaikkien aikojen legendaarisimmista rock-yhtyeistä, perustettiin Englannin Lontoossa vuonna 1968. Massiivisen suosion saavuttaneen yhtyeen albumeita on myyty maailmanlaajuisesti yli 300 miljoonaa kappaletta, myytyjen levyjen perusteella on kyse yhdestä maailman suosituimmasta yhtyeestä. Yhtyeen perustajajäsenet ovat kitaristi Jimmy Page, laulaja Robert Plant, basisti ja kosketinsoittaja John Paul Jones sekä rumpali John Bonham.

Suursuosioon ikimuistoisilla soundeilla ja live-keikoilla

Bändin musiikkityyli oli bluespohjaista progressiivista ja klassista rockia höystettynä vahvoilla kitarasoundeilla. Bändin menestyneimpiä levyjä ovat vuonna 1969 julkaistut ”Led Zeppelin” ja ”Led Zeppelin II”, ”Physical Graffiti” sekä neljäs nimeämätön albumi, johon viitattiin vaan neljäntenä albumina. Tunnetuimpia kappaleita ovat ”Stairway to Heaven”, ”Black Dog”, ”Whole Lotta Love” ja ”Rock and Roll”. Led Zeppelinin musiikkiin ja historiaan voit tutustua myös yhtyeen virallisilla kotisivuilla.

Led Zeppelin tunnettiin live-esiintymisistään, jotka usein paisuivat yli kolmituntisiksi spektaakkeleiksi, kun 60-luvulla rock-konsertit normaalisti kestivät alle tunnin. Led Zeppelinin konsertit olivat jotain muuta; yhtyeelle oli normaalia esittää yli 20-minuuttisia versioita suosituimmista kappaleistaan. Rumpali saattoi esimerkiksi soittaa niin pitkän rumpusoolon, että muu yhtye poistui siksi aikaa lavalta tauolle. Suomessa Led Zeppelin on esiintynyt yhden kerran, vuonna 1970 Helsingin Kulttuuritalolla. Tämän jälkeen bändin kerrotaan tutustuneen myös Helsingin yöelämään.

Tarina tyssäsi kuin seinään

Rumpali John Bonhamin kuoltua vuonna 1980 on yhtye esiintynyt vain kolme kertaa. Kerran vuonna 1985 Live Aid-konsertissa, vuonna 1988 Atlantic Recordsin 40-vuotisjuhlakonsertissa sekä vuonna 1995, kun bändi valittiin Rock and Roll Hall of Fameen. Yhtye taputeltiin kuitenkin loppuun Bonhamin menetyksen seurauksena.