Jimi Hendrix

Jimi Hendrix eli Johnny Allen Hendrix syntyi Seattlessa Washingtonissa vuonna 1942. Hän on jäänyt historiaan ehkäpä kaikkien aikojen parhaimpana ja innovatiivisimpana sähkökitaristina. Hendrix oli myös sanoittaja ja laulaja. Hänen uransa kesti vain neljä vuotta, mutta hän jäi legendaksi ja on monen myöhemmän kuuluisuuden esikuva.

Hendrix aloitti kitaransoiton jo 15-vuotiaana. Myöhemmin hän soitti esimerkiksi Little Richardin kanssa. Vuonna 1966 kitaravirtuoosi muutti Englantiin, jossa hän sai oman managerin ja alkoi tehtailla tunnettuja hittejään. Hänen kokoonpanonsa kulki nimellä The Jimi Hendrix Experience, jonka ensimmäisiä laajempaa suosiota saaneita kipaleita olivat Hey Joe, Purple Haze ja The Wind Cries Mary.

Hendrix esiintyi Yhdysvalloissa Monterey Pop Festivaaleilla 1967. Tämä nosti muusikon suosioon myös kotimaassaan. Hendrixin seuraavana vuonna julkaisema albumi Electric Ladyland nousi myyntilistojen kärkeen myös Yhdysvalloissa. Se jäi myös viimeiseksi, mutta menestyneimmäksi julkaisuksi Hendrixin uralla.

Ennen kuolemaansa Hendrix ehti esiintyä vuonna 1969 Woodstockissa, jossa hän oli kaikkien aikojen kovapalkkaisin esiintyjä. Seuraavana vuonna hänet nähtiin vielä Isle of Wight festivaalien pääesiintyjänä. Samana vuonna Hendrix menehtyi unilääkkeiden yliannostuksen seurauksena.

Hendirx toi musiikkiin uusia oivalluksia ja tekniikoita. Hän osasi soittaa kitaraa neljällä eri tavalla ja käytti erilaisia kitaran ääntä muokkaavia efektejä loistavasti hyödykseen. Hendrix kuoli vain 27-vuotiaana ja usein hänet liitetäänkin nuorena menehtyneiden virtuoosien kerhoon, johon kuuluvat myös muun muassa Jim Morrison, Janis Joplin ja Brian Jones.