Jefferson Airplane

Jefferson Airplane on vuonna 1965 Kaliforniassa perustettu rockbändi. Psykedeelistä rokkia soittava yhtye oli ensimmäinen kyseisen tyylilajin yhtye, joka nousi nauttimaan kansainvälistä menestystä. Yhtye nähtin 60-luvulla kaikilla suurilla festareilla Amerikassa, Montreyssa, Woodstockissa ja Altamontissa sekä Isle of Wightillä.

Yhtye yhdistettiin vahvasti flower power-liikkeeseen ja hippeihin, kuten moni muukin ajan suosittu muusikko ja yhtye. Jefferson Airplanelta muistetaan kappaleet Somebody to Love, White Rabbit sekä Volunteers, joita pidetään bändin suurimpina hitteinä.

Yhtyeen kokoonpano vaihteli uran aikana. Sen tunnetuimpaan ja menestyneimpään ryhmään kuuluivat Grace Slick, Paul Kantner ja Jorma Kaukonen. Kaukosen nimi juontuu hänen suomalaista juuristaan. Hän jatkoi musisointia vielä Jefferson Airplanen hajoamisen jälkeenkin. Grace Slickiä on tituuleerattu useasti yhdeksi rockmaailman merkittävimmistä naisvokalisteista. Jefferson Airplanen musiikissa on kuultavissa ajan hengelle tyypillinen kantaaottavuus, biiseissä otettiin kantaa ydinvoimaan ja yllytettiin vallankumoukseen.

Vaikka yhtye tehtaili uransa aikana lukuisia klassikoiksi muodostuneita hittejä ja teki toinen toistaan kunnianhimoisempia albumeita, hajosi se 1970-luvulla yhtyeen sisäisiin ristiriitoihin. Yhtyeen jäsenet jatkoivat musisointia erilaisissa kokoonpainoissa yhdessä ja erikseen. Vuonna 1989 Jefferson Airplane teki paluun levyn ja kiertueen voimin. Se menestyi melko hyvin, mutta paluu jäi lopulta lyhyeksi.