Guns N’ Roses

Guns N’ Roses

Yli kolmekymmentä vuotta koossa ollut Guns N’ Roses kiertää parhaillaan maailmaa Not In This Lifetime -kiertueellaan. Bändi on käynyt läpi monta kokoonpanoa. Välillä se on ollut täynnä faneille täysin tuntemattomia soittajia, jotka taas on vaihdettu toisiin. Kolmekymmentä vuotta on pitkä aika mille tahansa bändille. Paljon tapahtumia, tunteita ja albumeja mahtuukin noihin vuosikymmeniin.

Kun bändi perustettiin vuonna 1985, toi se silloiselle musiikkikentälle jotain aivan uutta. Tuolloin musiikkivideobisnestä dominoivat meikatut glam metal -yhtyeet ja uusi dance music -genre. Guns N’ Roses toi mukanaan räjähtävän hard rock -soundin lisäksi myös sanoman, joka oli täynnä raivoa ja sentimentaalisuutta, epätoivoa ja haavoittuvuutta.

Biisien sanoitukset ottivat voimakkaasti poliittisesti kantaa. Niistä huokuva viesti sai monen bändin tahdissa rokkaavan teinin vanhemmat huolestumaan. Tämä herättely juuri oli bändin tavoitteena aivan kuin samaisessa genressä yleensäkin. Päämääränä oli yrittää ravistella ihmisiä heittämällä radikaali aihe ilmoille ja katsoa, mitä tapahtuu. Yleensä tuloksena nähtiin kauhistelu vanhempien taholta ja jälleen miljoona myytyä levyä.

Osaa näistä biiseistä voi kuunnella taustamusiikkina yhtyeen mukaan nimetyssä videoslotissa, joka on todella suosittu vaihtoehto. Peli on NetEnt-studion toteuttuama ja Guns N’ Roses oli itse mukana suunnittelemassa tätä kolikkopeliä.

Kuitenkin on vaikeaa arvioida, mikä tekee rock-yhtyeestä supersuositun. Guns N’ Roses kiteytyy hyvin paljon yhtyeen johtohahmoon ja laulajaan Axl Roseen, ainoaan bändin jokaisessa kokoonpanossa pysyneeseen jäseneen. Hän nimittäin on henkilö, joka päättää hyvin pitkälle yhtyeen musiikillisen linjan ja vaihtelee bändin jäseniä sen mukaan.

Bändi on julkaissut kuusi studioalbumia, joita on myyty maailmanlaajuisesti yli 100 miljoonaa kappaletta. Biisivalikoima on hyvin laaja. Kuten muidenkin bändien kohdalla, Guns N’ Rosesin portfolioon mahtuu biisejä joka lähtöön. Jotkut niistä kuitenkin yltävät genren mestariteoksiksi. Vaikka makuja on yhtä monia kuin artikkelien kirjoittajiakin, on varmasti muitakin, jotka pitävät Welcome to the Junglea, Paradise Cityä sekä Estrangedia bändin biisien parhaimmistona.

Yksi asia on kuitenkin varma – legendaarinen yhtye jatkaa rokkaamistaan yhtenä maailman parhaimmista rokkibändeistä ja se jaksaa yhä vetää suuret areenat täyteen.