Greatful Dead

Kaliforniassa vuonna 1960 perustettu rockbändi Greatful Dead tuli tunnetuksi uniikista tyylistään, joka sekoitteli bluesia, countrya, folkia, bluegrassia, reggaeta, rockia, jazzia, psykeä ja space rockia. Greatful Deadin perustajiin kuuluivat Jerry Garcia, Bob Weier, Ron McKernan, Phil Lesh ja Bill Kreutzmann. Muusikot olivat tuttuja toisilleen, sillä useat heistä olivat soittaneet erilaisissa kokoonpanoissa yhdessä jo aiemmin. Bändillä oli alusta asti vakiintunut fanijoukko, jota alettin kutsua nimellä Deadheads. Monet yhtyeen faneista olivat läheisesti tekemisissä myös hippiliikkeen kanssa ja vaikuttivat osaltaan amerikkalaiseen nuorisokulttuuriin.

Greatful Dead onnistui muuntautumaan 30-vuotisen uransa aikana eri vuosikymmenien ja eri areenojen vaatimusten mukaiseksi. Bändin yhteisöllinen henki ja fanien uskollisuus pitivät osaltaan yllä yhtyeen suosiota. Bändi tuli tunnetuksi improvisaatioistaan keikoilla ja yhtyeen keulakuva Jerry Garcia sanoikin, ettei keikkoja suunniteltu etukäteen tarkasti vaan ne etenivät fiilispohjalta ja tunnelman mukaan. Greatful Dead profiloitui niin vahvasti keikkabändiksi, että yhtyeen livetaltiointeja pidetään usein studioalbumeita tärkeimpinä. Monet parhaimmat hittibiisit taltioinkiin vain livenä studiomateriaalin sijaan. Yhtye on myynyt noin 30 miljoonaa äänitettä kaikenkaikkiaan.

Greatful Deadin ongelmana olivat lähes koko uran aikana huumeet, jotka koituivat useiden jäsenien kohtaloksi. Keulakuva Garcia menehtyi huumeisiin vuonna 1995 huumeriippuvuuden hoitoon erikoistuneella klinikalla. Hänen jättämäänsä aukkoa oli mahdoton paikata, mutta Greatful Deadin musiikki elää edelleen sillä sen kannattajakunta on harvinaisen vankka.