Erilaisten kanavien käyttäminen musiikin markkinoinnissa

Aloittelevien artistien voi olla hankala lyödä itseään läpi ja saada musiikkiaan laajempaan kuunteluun. Tänä päivänä edistynyt teknologia ja maailman pienentyminen internetin ansiosta luovat suuria mahdollisuuksia pieninkin budjetein tallaaville artisteille. Sen kääntöpuoli on se, että tarjontaa ja kilpailua on huomattavasti enemmän kuin menneinä vuosina. Artistien ja bändien onkin tärkeää pystyä kiinnostavan musiikin lisäksi luomaan itselleen houkutteleva brändi ja imago.

Tässä voidaan käyttää apuna monia eri kanavia. Sosiaalinen media antaa paljon aseita, ja aktiivinen somessa tiedottaminen sekä materiaalin julkaiseminen auttaa levittämään artistin tai bändin tunnettuutta. Artistin kuvan rakentamisessa myös oheismateriaali on tärkeää. Esimerkiksi t-paita logolla on keino mainostaa bändiäsi, samoin niitä voivat olla liimattavat tarrat, lippikset, kangaskassit tai mikä tahansa muu helposti painettava ja selkeästi näkyvillä oleva vaate tai esine.

Miten oheismateriaalia voi hyödyntää parhaiten?

Pelkän oheismateriaalin olemassa olo ei luonnollisestikaan vielä auta mitään, niin kauan kuin se makaa laatikoiden pohjalla treenikämpällä. Oheismateriaali pitää saada levitettyä mahdollisimman tehokkaasti ja näkyvästi. Hyvä keino on esimerkiksi lähettää vaikkapa logolla painettu t-paita tai lippis lahjaksi uskollisille faneille ja pyytää vastapalvelukseksi julkaisemaan kuvia sosiaalisessa mediassa bändin logot vaatteissa näkyen. Muita hyviä keinoja jakaa materiaalia voisi olla muun muassa:

  • Arvonnat somessa
  • Kilpailujen palkintoina
  • Levyn ostajille lahjana

Oikein käytettynä kaikki bändiin liittyvät oheismateriaalit voivat kasvattaa huomattavasti ryhmän näkyvyyttä. Tämä tuo esiin bändin nimeä ja kuvaa – itse musiikin esiin tuomiseen taas voidaan käyttää erilaisia keinoja. Tuoreen musiikin julkaisemiseen löytyy netistä useita keinoja. Yksi tehokas ja koko maailman tavoittava kanava on YouTube. Bändi voi perustaa oman kanavan, jossa se voi antaa näytteitä omasta tekemisestä tai vaikkapa videoita menneistä keikoista ja vastaavista.

Kanavia on lukuisia

Muita kanavia voisivat olla vaikkapa suomalaisille musiikin tekijöille suunnattu Mikseri.net, joka on kotimaamme suurin ilmainen musiikkiyhteisö kansallisella tasolla. Verkkosivun kautta voidaan tavoittaa hyvän kokoisia joukkoja. Vastaavia sivustoja löytyy kasapäin myös kansainvälisellä tasolla. Aloittelevan artistin kannattaa siis omistaa aikaa erityisesti maksuttomien musiikkiyhteisöjen löytämiseen ja sosiaalisessa mediassa näkymiseen. Omat kotisivut kannattaa ehdottomasti perustaa, pitää ne ajan tasalla ja linkata sinne aina kun mahdollista.